Ana içeriğe atla

Bilgisayarın Tarihçesi ve Gelişimi

Merhaba arkadaşlar. Bugün bu yazımda sizlere hepimizin günlük hayatının vazgeçilmezi olan bilgisayarların tarihçesi hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Umarım okurken keyif alırsınız. Hadi başlayalım.

Nedir bu bilgisayar?

Bilgisayar (Computer)” kelimesi 1646 yılından beri İngilizce’de kullanılmaktadır.
1940 yılından önceki sözlüklerde;

  • ◦computer : Hesaplamaları yapan kişi.
  • ◦hesap Makinesi: Hesaplamaları gerçekleştiren makina.

“Bilgisayar (computer)” deyiminin modern anlamda tanımı ve kullanımı, ilk elektronik hesaplama aygıtlarının geliştirilmesi ile söz konusu olmuştur.
Bilgisayar, herhangi bir bilgiyi alabilen, depolayabilen ve işleyebilen bir cihazdır.
  • Hızlıdır: İnsandan daha hızlıdır.
  • Aptaldır: Kendi duygusu veya sezgisi yoktur. Kendisine önceden anlatılmadan hiçbirşey yapamaz.
  • Uyumludur: Kendisine ne söylenirse onu yapar.
Günümüzde Bilgisayarlar yaygın olarak;
  • Masaüstü veya dizüstü, 
  • çeşitli dokümanları yaratmakta, 
  • e-posta göndermekte, 
  • World Wide Web (www) üzerinde araştırma yapmakta kullanılan bir cihazdır.
Genellikle bir kişi tarafından kullanıldığında,
  • “Kişisel Bilgisayar (PC:Personal Computer)”, 
veya bir büroda masa üstünde kullanıldığından,
  • “Masaüstü Bilgisayar (Desktop Computer)” olarak adlandırılmaktadır.

Abaküs(Abacus)

İlk manuel hesaplayıcı, 1200 yılında Çin’de, 1600 yılında da Japonya’da ortaya çıkan “Abacus” dür.

Napier’in Kemikleri


Birçok çubuktan oluşmuştur.Her çubuk iki rakam ile işaretlenen on kareye bölünmüştür.
Çubuklar hesaplamadaki rakamlara göre konumlandırılmakta ve sonuç, çubuklardaki özel konumlarda gösterilen rakamların toplanması ile elde edilmektedir.

Sürgülü Hesap Cetveli


1621’de, Willliam Oughtred isimli bir İngiliz matematikçi, Napier’in logaritmalarını kullanarak ilk Sürgülü Hesap Cetveli’ni oluşturmuştur. 
Bu hesap cetveli, 1960lı yılların sonlarına kadar okullarda yaygın olarak kullanım alanı bulmuştur.

İlk Mekanik Hesaplayıcılar


Wilhelm Schickard’ın 1623 yılında birbiri ile bağlı dişlilerden oluşan bir cihazı geliştirmesi ile ilk mekanik hesaplayıcı ortaya çıkmıştır.

Pascaline


1642 yılında Blaise Pascal adlı bir Fransız tarafından geliştirilen ve “Pascaline” olarak adlandırılan cihaz ile mekanik olarak toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemleri gerçekleştirilebilmekteydi.

Babbage - Fark Motoru

1822 yılında bir İngiliz matematikçi olan Charles Babbage, “Fark Motoru (Difference Engine)“ adı verilen bir makine geliştirmiştir.
4,000’den fazla dişli ve diğer parçalardan oluşan bu makine, yeterli hassasiyette dişliler üretilemediğinden, çalışır duruma getirilememiştir.

Babbage - Analitik Makina


1834 yılında Babbage, “Analitik Makine (Analytical Engine)” adı verilen yeni bir genel amaçlı hesaplayıcı tasarlamıştır.
Bu makinenin tasarımı, modern bilgisayarların tasarımlarının arkasında yatan bellek, programlanabilen bir işlemci, bir çıktı aygıtı ve kullanıcı-tanımlı programlar ve veri gibi birçok kavramı tanımlamaya yaramıştır.

Babbage - Delikli Kartlar

Babbage, programları ve veriyi, daha önce Jacquard’ın dokuma makinesi için geliştirdiğine benzer şekilde delikli kartlarda saklamayı önermiştir.
Delikli kartlar, ilk elektronik bilgisayar dönemlerinde de yaygın olarak kullanılmıştır.

Elektronik Bilgisayarlar


Iowa State University profesörlerinden John V.Atanasoff ve Clifford E.Berry, 1937 ile 1942 yılları arasında Atanasoff-Berry Bilgisayarı (ABC)’nı geliştirmişlerdir.

ABC

ABC, mekanik anahtarlar yerine vakum tüplerinin kullanıldığı ilk bilgisayardır. İlk sayısal bilgisayardır.Hesaplama işlemlerinin temeli ikili sayı sistemine dayanmaktadır.

ENIAC


1943 yılında John W.Mauchly ve J.Presper Eckert tarafından yönetilen bir grup, ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Calculator) için çalışmalara başladılar.
ENIAC, Birleşik Devletler ordusunun savaş sırasındaki işlemleri için geliştirilmeye çalışılıyordu.
Savaşın bitiminden üç ay sonra, Kasım 1945’de tamamlanabildi.
ENIAC, 100 feet (30 m) uzunluğunda, 10 feet (3 m) yüksekliğinde ve 30 ton ağırlığında idi.
18,000 vakum tüpünden oluşmakta ve çalışması için 174,000 W güce ihtiyaç duymaktaydı.
ENIAC, 1 saniyede 5,000 toplama işlemini gerçekleştirebiliyordu
6,000 tane anahtarın ayarlanması ve kabloların bağlanması gerekliliği nedeniyle yaklaşık olarak iki günde programlanabiliyordu.

UNIVAC

Ticari olarak kullanılabilen ilk sayısal bilgisayar UNIVAC (Universal Automatic Computer)’dır.
Eckert-Mauchly Computer tarafından tasarlanmıştır.Remington Rand firması tarafından satın alınmıştır.

UNIVAC'ın Hedefi

Amerika Başkanlık seçimlerini tahmin edebilmek amacıyla kullanılmıştır. 1951-1958 yılları arasında 48 adet UNIVAC bilgisayar Remington-Rand firmasının müşterilerine teslim edilmiştir. 

RCA Spectra 70

Entegre devre teknolojisi kullanılarak üretilen bilgisayarlardan ilk ikisi RCA Spectra 70 ve uzun yıllar kullanımda kalan bir bilgisayar olan IBM 360’dır.

DEC PDP-8 ve IBM AS400


Digital Equipment Inc(DEC), 1965 yılında, ticari olarak başarılı ilk minibilgisayar olan DEC PDP-8’i üretmiştir.
PDP-8, birçok üretim yerinde, küçük işletmelerde ve bilimsel laboratuarlarda yaygın olarak kullanılmıştır.
Sonraki yıllarda IBM ve diğer bilgisayar üreticileri de benzer nitelikte bilgisayarlar üretmişlerdir.

Ek olarak Z3 Bilgisayar


Z3, 1940'da tamamlanan , Alman mühendis Konrad Zuse tarafından yapılan ilk bilgisayardır. 1944 yılında Berlin'e düzenlenen bombalı saldırı sırasında yok edilen Z3, 1960 yılında yeniden yapılarak Berlin'deki Deutsches Museum'de sergilenmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ASCII – UNICODE – UTF 8

Merhaba arkadaşlar. Bugünkü yazımda sizlere ASCII - UNICODE ve UTF-8 hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Hazırsak başlayalım. ASCII Bilgisayarların iki farklı elektrik sinyali ile çalıştığını, bu iki farklı sinyalin de 0 ve 1 sayıları ile temsil edildiğini, bilgisayarla metin işlemleri yapabilmek için ise bu sayıların belli karakterlerle eşleştirilmesi gerektiğini biliyoruz.  Biz insanlar olarak, işlerimizi daha kolay yapabilmek için, bu sinyalleri daha somut birer araç olan 0 ve 1 sayılarına atamışız. Eğer devrede elektrik yoksa bu durumu 0 ile, eğer devrede elektrik varsa bu durumu 1 ile temsil ediyoruz. Eğer elektrik sinyallerinin temsili üzerinde böyle bir uzlaşmazlık olsaydı, her şeyden önce hangi sinyalin hangi sayıya karşılık geleceği konusunda da ortak bir karara varmamız gerekirdi. Elektriğin var olmadığı durumu 0 yerine 1 ile temsil etmek akla pek yatkın olmadığı için uzlaşmada bir problem çıkmıyor. Ama karakterler böyle değildir. Onlarca karakterin sayılarla eşleştir

İşlemci Nedir?

Bilgisayarımızın beyni diyebileceğimiz, her işlemi yöneten işlemciyi bu yazımda sizlere tanıtmaya çalışalım. Öncelikle işlemcinin tarihi, ve çalışma mantığını inceleyelim. Hazırsanız başlayalım. İşlemci Nedir? Terimsel olarak Central Process olarakta adlandırabileceğimiz işlemciler, bilgisayarın beyni diyebiliriz. Bilgisayar üzerinde yapılan tüm işlemler, işlemcinin üzerinden geçmek zorundadır. Klavyeden bir tuşa basmak, fareyi hareket ettirmek veya ekrana görüntü gelmesini sağlamak işlemcinin görevidir. İşlemciler ana depolama ve giriş-çıkış işlemleri ile birlikte bilgisayarın veri işleyen ve yazılım komutlarını gerçekleştiren bölümdür. Merkezi işlem birimi aritmetik ve mantıksal işlem yapma yeteneğine sahiptir. İlk işlemciler belli bir işlemi yapmak için ve çoğu zamanda yalnızda tek bir işlemi yapmak için üretilmiştir. 1970’lerin başlarıyla mikroişlemcilerin ortaya çıkmasıyla birlikte işlemcilerin de kullanım alanları genişlemiştir. Bu sayede şuan kullanılan arabal